dijous, 17 de novembre del 2016

RONDALLES i ALTRES CLÀSSICS A LES AULES



 

Resultat d'imatges de la rabosa i el corb
Una bona biblioteca a l'escola és imprescindible. 

Si a més un parell de vegades a l'any es monta una parada de llibres a le'scola per a oferir a les famílies obres en català, tant per a menuts, com per a joves i també per a adults, contribuierem a la bona formació literària dels alumnes i també a la transmissió de la pròpia cultura.
Un bon moment són les  festes familiars: festa d'hivern, festa de primavera... 
És una bona ocasió per a escollir bons llibres, llibres nous, llibres per a regalar, llibres que ens roben el cor i, perquè no, llibres clàssics amb formats actuals, llibres clàssics que encara no hem llegit, llibres clàssics que recomanen els mestres, llibres clàssics sí o sí...
Una AMPA implicada pot organitzar animacions lectores amb lectures per part d'adults, representacions per part de xiquets o les recomanables visites d'autors. Sempre cal pensar en incloure alguna obra canònica, clàssica, d'aquelles imprescindibles que passen de generació a generació.

A secundària es pot fer alguna activitat fora de l'escola al voltant d'algun autor valencià com ara Vicent Andrés Estellés. Aquí teniu les activitats que organitza en centre Octubre:
Centre Octubre, activitats

És necessari fer  un pla rigorós on s'incloguen totes les obres "imprescindibles" i determinar en quin cursos cal treballar-les. Sé que això és complicat perquè els currículums sembla que cada vegada han d'anar més plens de continguts i matèries (això no depèn de l'escola ni dels mestres).
A més a més l'oferta de llibres mediatitzats (els de les sèries de la tele, de les pel·lícules comercials....) és molt gran i les obres més clàssiques no pareixen massa atractives als alumnes d'avui en dia.  
Per això em semblen molt interessants noves edicions de relats clàssics com per exemple la col·lecció  Rondalles Valencianes, format de regal d'edicions del Bullent. 

En la mateixa línia d'acostar als alumnes obres clàssiques, és fantàstic portar a l'escola obres teatrals sobre aquests relats.
Us deixe un enllaç molt il·lustratius: Pot de Plom: Historietes medievals

Es tracta d'una companyia que des de fa anys adapta aquests relats per a menuts amb un humor molt particular i personal.

Els alumnes poden veure l'obra, llegir la història, representar-la o visitar llocs relacionats amb els elements dels relats (una alqueria, un camp...)

Per cert quina llàstima no disposar de televisió pròpia i de recursos per a la cultura. Mireu quina proposta més preciosa: Un país de llibre, un programa en web-TV sobre llibres... que ha deixat d'existir? Escola Valenciana: Un país de llibres, Un país de rondalles

Resultat d'imatges de contes per telèfon

Un clàssic a algunes escoles  són els teatres d'algunes de les històries de Giani Rodari, que els alumnes d''ESO preparen per a representar als alumnes de primària.  

"Contes per telèfon" és un llibre que jo vaig llegir de xicoteta i que recorde amb estima. Els encanta fer-ho i als menuts els encanta viure-ho. És per a tots una experiència inoblidable i una manera fantàstica de conèixer l'obra d'aquest malabarista de la fantasia.
 (CLIQUEU DAMUNT DELS ENLLAÇOS)