diumenge, 20 de novembre del 2016

El conte "Aitana Palleter i els cabuts de Sant Roc" a Paiporta el 27 de novembre


UN CONTE CULTURAL. Entrada lliureEl que ara us vaig a contar, té a veure amb allò dels diferents formats de cultura, de la cultura més "marginal", de la del barri, de la feta per aficionats, o millor dit per amants d'alguna de les vessants de la cultura. Però també es pot relacionar amb la ideologia i la necessitat de modernitzar determinats discursos. 
 
 Diumenge vinent (27 de novembre) a l'auditori de Paiporta, una colla xicoteta de tabals i dolçaines de Paiporta, El Palleter, hem organitzat una trobada per a acostar la música tradicional als paiportins d'una manera diferent.
Si actualment el tabal i la dolçaina s'associa a les festes de falles, a les cercaviles de moros i cristians i poca cosa més, nosaltres hi hem afegit un conte. De manera que farem una combinació d'albaes, tabals i dolçaines, cant d'estil, danses i literatura. Ara com ara només és això, una combinació de diferents manifestacions artístiques per a passar un bon matí de diumenge, però tenim un objectiu a mig termini un poc més ambiciós: publicar el conte. Per cert... també hi haurà mistela i dolcet abans de començar, per allò de la gastronomia típica de les festes.
Aquesta idea encara està a les beceroles, però ens pareix interessant poder transmetre a través d'un àlbum il·lustrat part de la tradició cultural de les terres valencianes de l'Horta Sud. Una proposta que pot ajudar a acostar cants i balls de la vida diària dels nostres avantpassats al públic infantil actual. I perquè no, una contribució més a mantenir i fer viva aquestes tradicions popular que de vegades semblen massa de museu.
En el conte hem intentat modernitzar el sentit dels gegants i cabuts de les festes populars dels nostres pobles. Els gegants tratdicionalment han representat els cristians, i els cabuts les altres cultures del món en un intent de ridiculitzar-los. Actualment, potser ningú ho veu així però la realitat visual és: el gegants són grans i el cabuts són xicotets i negres, gitanos, àrabs o criats, bàsicament També hem intentat recuperar un poc la importància de la transmissió oral de les històries de la nostra tradició: els iaios conten un conte a la néta. I d'alguna manera també expliquem que la música que ara entenem com a tradicional i que admirem en la distància, només observant-la era la manera de celebrar i viure les festes d'abans. Diríem que són els concerts actuals, o les "discomòbils, no?

Si teniu curiositat, podeu consultar el facebook: Colla Palleter