dilluns, 11 de juliol del 2016

"Je suis la méduse" De Béatrice Fontanel i Alexandra Huard


EDITORIAL: Les Fourmis Rouges       
TEXT: Béatrice Fontanel  
IL·LUSTRACIONS: Alexandra Huard
Béatrice Fontanel és escriptora i poeta. Els seus temes preferits són la natura, la vida quotidiana, la història i les belles arts. En tots aquests àmbits es mou amb naturalitat des de fa més de 20 anys.
En català tan sols se n'han publicat dos llibres: La meva primera història de l'art a l'editorial Cruïlla el 2009 i Tristany i Isolda el 2010 a l'editorial Baula. El primer és un llibre temàtic, una introducció a la història de l'art per a xiquets i xiquetes a partir de 6 anys. El segon és fruit de la col·laboració entre ella i la il·lustradora Aurélia Fronty i es tracta d'una adaptació de la llegenda que porta el mateix nom, una història de les que passen de generació en generació i no cauen mai en l’oblit del pas del temps. Una trista història d’amor, amb unes il·lustracions fantàstiques que fan d’aquest àlbum il·lustrat una joia ben especial.
 



Alexandra Huard, jove il·lustradora francesa amant dels detalls i de la precisió. Ha obtingut diversos premis i ha il·lustrat altres grans plomes de la literatura infantil: Marie-Sabine Roger, Marcus Malte, Davide Cali... Sense anar més lluny el seu primer àlbum, La Chose, també una magnífica col·laboració amb Béatrice Fontanel del 2011, fou finalista a la 24a sessió de "Les incorruptibles". Des de ben al principi les seves obres han estat seleccionades i exposades per al premi de la Fira Internacional del llibre infantil de Bolonya.
Ara com ara no hi ha cap llibre publicat en català on aparega la seua obra. Potser ja van sent hora que en pugam gaudir nosaltres també, no us sembla?
 

Je suis la méduse, àlbum de gran format amb una història per a pensar i unes imatges per a deixar-se portar. Ecològic i poètic.

De les il·lustracions:
hi podem trobar totes les bestioles de la mar, magníficament dibuixades amb uns colors embriagadors. A més, la dansa de la medusa ens fa sentor que realment nadem al fons del mar, on els sons hi són amortits i els moviments pausats.   

Del text:
La història d'una trobada fortuïta entre una medusa inoportuna i una nena enjogassada. Una història que comença malament i que acaba amb una amistat sincera.  
Un text intel·ligent, sensible i singular que dóna veu a un animal a la vegada fascinant i terrorífic, que ens fascina dins l'aigua i ens provoca rebuig per por a les picades. 
El relat parla d'emocions i d'amistat però, al mateix temps ens descobreix com són les meduses des d'un punt de vista prou científic.  
Una història ben escrita, ben pensada i ben il·lustrada. Per a perdre's-hi sense pressa, per a fer-nos reflexionar sobre les nostres relacions, amb nosaltres, amb els altres i amb el nostre entorn. Ara que ve l'estiu i les estones de platja de i de passejos, i de temps a omplir de pensaments, que bo seria poder-lo llegir en català.