dissabte, 10 de desembre del 2016

APP: Un món de poesia (Joana Raspall)




Joana Raspall fou una poetessa catalana amb un gran recorregut i molta presència a les escoles catalanes. Nasqué el 1913 i va morir el 2013.

Cercant per la web he trobat un blog amb molta informació i enllaços de la seua obra: Eixam d'amics de la joana Raspall. Trobe a faltar, però, una web diguem-ne "oficial" com crec que es mereixeria. Sí que hi ha, en canvi, la web de l'aplicació Un món de poesia que va merèixer el premi LletrA 2016

El jurat del Premi LletrA de projectes digitals de i sobre literatura catalana, integrat per Josep-Anton Fernàndez, Josep Maria Fonalleras, Gemma Lluch, Daniel Riera i Carles Sigalés concedí el premi a "l’entorn digital transmèdia UN MÓN DE POESIA, per posar en el centre del projecte digital els infants i les seves pràctiques lectores amb dispositius mòbils, cada cop més habituals i a les quals creiem que no s’han abocat prou esforços editorials fins ara." segons podem llegir a la web sobre Literatura Catalana a internet, pertanyent a la UOC.

Personalment una de les opcions que em semblen especialment interessants és possibilitat de gravar la lectura de poemes i compartir-los a través de les xarxes. Es tracta de donar vida a les paraules de Joana Raspall i, al mateix temps, dotar-les de modernitat. Pot atraure molt els xiquets i ser una activitat d'aula ben galdosa.

Un món de Poesia es va poder crear gràcies al projecte Verkami (micro finançament a través d'internet) ideat per Tics Mediàtics, una plataforma de desenvolupament de projectes periodístics, de comunicació i educació. Renovem iniciatives mitjançant la comunicació creativa, la participació ciutadana i les noves tecnologies. Ernest Cauhé, periodista i nét de Joana Raspall, n'és el fundador. En una primera fase crearen l'aplicació i posteriorment es proposaren fer la versió en anglès amb una ampliació del Verkami inicial.
Si voleu descobrir més secrets de l'obra de Joana Raspall, a la web d'Escriptors en llengua catalana hi trobareu moltes opcions.
I si esteu interessats a treballar-la a l'aula us recomane aquest projecte promogut per la Generalitat Catalana i elaborat per Josep Francesc Delgado i Mercader. Un tret ben curiós és el fet que aborda l'estudi de moltes de les seues poesies des del punt de vista de les intel·ligències múltiples.