dimarts, 7 d’abril del 2015

Editorial Valenciana




Editorial Valenciana era una editorial dirigida per Juan Bautista Puerto Belda i Josep Soriano i Izquierdo, fundada en any desconegut[1][2] i que va tancar en 1985.
Abans de la Guerra Civil Espanyola, hi ha constància d'una editorial amb aquest nom que es dedicava a l'edició de revistes teatrals valencianes, desapareixent com a tal en 1939. Refundada l'any 1940, aquesta editorial esdevindria molt famosa gràcies a les seues historietes.
Junt a Bruguera va ser una de les editorials amb més èxit publicant historietes del seu període. Era la Propietària de les capçaleres Jaimito i Pumby, a més de publicar les històries de personatges tant exitosos com Roberto Alcázar y Pedrín o El Guerrero del Antifaz.



Jaimito y compañía, o simplemente Jaimito, fue una serie de historietas creada por Palmer para su propia colección de cuadernos de la Editorial Valenciana en 1943.1 Emblema al año siguiente de la revista "Jaimito", fue continuada por otros dibujantes, entre los que destacan José Soriano Izquierdo, Jesús Liceras y sobre todo Karpa. Consta esta serie de aventuras humorísticas más o menos extensas con un toque fantástico, siempre dirigidas a un público infantil.

Pumbi

El gat Pumbi al Parc Ceràmic d'Història Valenciana de Manises.
Pumbi és un personatge de còmic creat per Josep Sanchis Grau el 1954. La seua sèrie va ser publicada per Editorial Valenciana entre 1955 i 1981 en revistes com "Pumby", "Super Pumby", "Galas Pumby" o "Gran Álbum Pumby".[1] Posteriorment, el personatge continuaria tenint diferents aparicions en diferents mitjans, bàsicament a la revista Camacuc.
Originàriament anomenat Pumby i serialitzat en castellà, Pumbi és un gat negre amb musell blanc, amb ulls grans i orelles punxegudes. Llueix un gran cascavell i pantalons curts, normalment vermells. Va ser el personatge cabdal de l'extinta Editorial Valenciana. El seu autor, Josep Sanchis Grau, el va crear en 1954 per a la revista Jaimito, si bé a l'any vinent les seues aventures es publicarien a una revista que portava el seu nom. De la revista Pumby se'n publicarien uns 1204 números. Paral·lelament, a la revista Súper Pumby, el mateix personatge viuria més aventures convertint-se en un superheroi cada vegada que bevia suc de taronja.
En 1991 Pumbi va passar a formar part de la revista infantil valenciana Camacuc a partir del número 70, on la sèrie Miss i Fuss, els fills de Pumbi es publicaria en valencià.[2] El 1996 apareixia la revista de curta durada Kuasar Pumby, publicada una altra vegada en castellà.
A la dècada dels 90 va ser adaptat als dibuixos animats, també en valencià gràcies a una iniciativa de RTVV.
El 2001 Sanchis va obtenir, després de diversos judicis, els drets d'autor del personatge, que eren retinguts pels hereus d'Editorial Valenciana.