diumenge, 25 de juny del 2017

Cançons i poemes a l'escola Sant Gregori i al carrer.


L'escola de la meua infància era un poc especial.
http://coralesquitx.blogspot.com.es/2013/05/creu-de-sant-jordi-per-maria-martorell.html
 
La meua educació d'infantil a primària va transcórrer entre els anys 70 i mitjans dels 80. Havia nascut el 1967. En aquella època, malauradament, aprendre en català no era habitual. A la meua escola sí. Recorde poques coses d'aquells anys, tinc poca memòria. Però algunes experiències em van marcar
especialment.
Cada dia de matí, ens reuníem tota l'escola, mestres i alumnes (no sabria dir si els d'infantil també), a una sala polivalent que era com un teatre romà, salvant les distàncies. Eren unes escales amples que ocupaven la sala de costat a costat; seiem tots a terra, i a la part de baix el director de l'escola, Jordi Galí, un dia sí i l'altre també ens parlava breument d'algun tema concret important per a la nostra educació: d'actualitat, algun pensament, alguna reflexió. A continuació la mestra de català, Maria Martorell, dirigia algun cant en el qual tots participàvem. Ambdues coses ens mantenien a tots molt atents i ens feien pensar de manera individual. Una bona manera de començar el dia. En aquest
ambient, les cançons que cantàvem sovint pertanyien a poemes d'autors cabdals de la literatura catalana. D'altres vegades eren cançons populars catalanes.
Maria Martotell era un gran personatge i la recorde amb molta estima per com vivia tot el que ens ensenyava.
" Estava dotada per una sensibilitat i cultura literària i musical única que li permeté elaborar, amb gran encert, adaptacions al català de cançons tradicionals i d’autor d’arreu del món", diuen a la web L'auditori de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya en el primer aniversari de la seua mort.
El 1962 va fundar el cor infantil L’Esquitx, vinculat a la Coral Sant Jordi que dirigia el seu germà, Oriol Martorell i Codina. Va col·laborar en l'elaboració d'uns cançoners, del mateix nom que el cor, que més endavant han passat a formar part de les recomanacions de la Generalitat Catalana per a l'educaci musical a les escoles. El 2013 El Govern de Catalunya li concedí la Creu de Sant Jordi.
Una de les cançons que recorde, per citar-ne alguna, era "Tinc un arbre amic"
Tinc un arbre amic,
tinc un arbre amic,
que de tots els arbres
és per mi el més bonic.
Volen estornells,
volen estornells,
i el cel de la tarda
és alegre si hi són ells.
Aquestes cançons, que cantava de xicoteta o de joveneta, les porte gravades al cor. Tant és així que molts matins, quan porte als menuts més matiners de l'escola on treballe a la seua classe d'infantil, els en cante alguna. Això els agrada i a mi em fa sentir bé. N'hi ha moltes de cançons que em ballen pel cap i m'ajuden a començar el dia amb un somriure: L'esquirol, Marrameu, Puff, Cada dia al dematí, Tots els nens del meu carrer, Ton pare no té nas, La cigonya, Qui canta els seus mals espanta...
I em vénen al cap moltes altres cançons que no sé ubicar massa bé. No sé si me les ensenyaven a l'escola o les aprenia a casa amb discos d'Ara va de bo amb Àngel Daban o Xesco Boix entre d'altres, que em compraven els meus pares, o qui sap si era gràcies a ambdós fets. Tan se val, són del meu passat com ho eren del passat de molta gent de la meua generació i m'agradaria pensar que continuen formant part de les cançons que canten els nens i les nens d'avui dia Una dona llarga i prima, el gripau blau, Uni dori, Nero nero nas, Pere Peret pintor...
Hi ha poca gent, aquí a València amb qui puga compartir aquests records, de manera que podria pensar que aquestes cançons no formen part del cànon popular català general sinó només d'una part del territori. Per sort, però, he descobert alguna persona amb qui compartisc aquestes cançons. Gent que hformat part d'un cercle on el patrimoni català era important. I després dels anys, en moments d'alegria, cantem a cor les mateixes cançons infantils, amb accents diferents. el cercle no és molt extens però existeix. Tot un gust i una demostració que aquestes lletres i aquestes melodies formen part d'un tresor comú, d'aquesta herència que va passant de generació a generació aquí i allà i
que ens uneix igual com ho fa la llengua que compartim.
Hi ha un altre aspecte, al llarg de la meua educació primària, que va ser prou significatiu: els poemes apresos de memòria. Hi havia moments molt especials, tots els anys, en què no hi podien faltar. Els que recorde amb més sentiment són els poemes de Nadal. I em fa gràcia verue'm dreta dalt de la cadira a casa els meus avis de Sabadell, la taula encara parada, plena de torrons i neules, la família expectant i l'avi amb el sobre de les estrenes a la mà. Cada any el poema era diferent i cada any totes les nétes en recitàvem un o altre. N'érem cinc. El títol primer, ben clar; tot el poema de dalt a baix, serimoniosament a poc a poc; uns segons de silenci i el nom de l'autor: Guerau de Liost, Marià Manent, Joan Salvat Papasseit, Josep Carner, Joan Maragall, Maria Mercè Marçal, Àngel Guimerà, Josep Vicent Foix, Josep Maria de Sagarra.
Potser no tots formen part del cànon a nivell individual, però en conjunt sí que representen una tradició que marca fortament la nostra identitat. Val a dir que quan ens apreníem aquests poemes no treballàvem els autors, ni el seu estil, ni l'àpoca en la que van viure. L'única cosa que fèiem era gaudir de les paraules escrites i de les paraules sonores, que ens esforçàvem tant per pronunciar amb delicadesa i claredat. En aquell moment no érem conscients de la importància que aquells versos tenien en la nostra cultura. Però més endavant, quan a la secundària ens en van parlar, els vam analitzar, els vam ubicar en la història i en la geografia, aleshores ja els coneixíem, ja formaven part de nosaltres. Tenia molt més sentit parlar-ne i estudiar-los més a fons.
Aquesta oportunitat de rececar poemes del bagul dels records ha fet reviscolar el meu bagatge poètic. M'he pres un temps per a rellegir-los de cap a peus i m'he imaginat xicoteta i espavilada fent viva la nostra cultura. Al mateix temps m'ha envaït un cert sentiment de tristesa: Visc a València i els meus fills no han tingut aquestes experiències a l'escola i em dol. Per sort les noves tecnologies acosten els poemes a mestres i alumnes i podem trobar iniciatives que hem de tenir sempre a l'abast per a no oblidar-nos d'incloure poemes allà on pugam. I crec que des de les escoles, les biblioteques, editorials i llibreries s'està fent un esforç important en aquest sentit. Dos exemples de la xarxa:
Bibliopemes i Lletra.

Pense que la poesia no ens ha de fer por, que les paraules difícils no ens han
d'aturar, que les idees elaborades ens han d'esperonar i estimular. É ben cert que per tal que una societat puga produir bona literatura ha de conèixer els seus autors en profunditat, i cal oferir-los també als més menuts. Però per a mi conèixer-los no és només estudiar-los dins el currículum i fer-los entenedors tradicions.

Quan vaig entrar a la meravellosa etapa de la joventut, vaig descobrir els poetes d'una altra manera, a través de les cançons dels cantautors que en aquella època eren tant necessaris per a mantindre viva la flama de la nostra cultura: Lluís Llach, de Joan Manuel Serrat, de Marina Rossell, de Raimon o de Maria del Mar Bonet. Haig de reconèixer, però, que el meu coneixement no era massa profund, només em sabia alguna cançó de cadascun d'ells i, novament per culpa de la meua memòria tan feble, no les recordava senceres gairebé mai. Ara bé, m'unien fortament al col·lectiu al qual jo pertanyia: joves amants de la pròpia cultura i convençuts que ningú ens l'havia de furtar.

Aquests són alguns dels poemes clàssics musicats que m'uneixen a tota una
generació de la nostra terra.

La casa que vull de Joan Salvat Papasseit, cantat per Lluís LLach
Vinyes verdes vora el mar de Josep Maria de Sagarra, cantat per Lluís Llach
La Balenguera de Joan Alcover, cantat per Maria del Mar Bonet
La Santa Espina d'Àngel Guimerà cantat per Marina Rossell
L'emigrant i Virolai de Jacint Verdaguer cantats per Marina Rossell
Res no és mesquí de Joan Salvat Papasseit cantat per Joan Manuel Serrat

Cadascun d'aquests cantants té, en el seu repertori, més poemes de grans poetes catalans. Jo no n'era conscient en aquell moment i aquesta situació em fa pensar com hauria sigut d'interessant per a mi i els meus companys, si haguérem treballat a l'institut aquestes lletres, aquesta poesia que forma part
de la nostra història literària. La relació que la literatura té amb el món proper als joves és un dels aspectes cabdal per tal d'aconseguir que en gaudisquen i que l'entenguen.