dissabte, 29 d’octubre del 2016

Avui va de cinema: La Madre, d'Alberto Morais

 
Avui em vull permetre una llicència. No us parlaré de cap llibre infantil. 
Us vull fer un breu comentari d'una pel·lícula que es va estrenar ahir a 12 sales de tot l'estat. Com podeu imaginar es tracta d'una pel·lícula poc comercial. És cinema d'autor, és actual, és delicada i dura. 
S'ha rodat a València, Port de Sgunt, Vinalesa, Borbotó i Massarrojos.
La Madre, d'Alberto Morais, amb Javier Mendo (un jovenet que promet) i Laia Marull.
Us en parle perquè el meu fill ha tingut la sort de poder-hi participar. De viure l'experiència d'un rodatge professional, de conèixer i treballar amb el magnífic director Alberto Morais. Gran persona, humor subtil, sensible, perfeccionista, compromès. Haig de confessar que tenir l'oportunitat d'haver viscut de ben a prop part del procés de creació, em fa sentir obligada a col·laborar en la difusió d'aquesta obra.
En el col·loqui posterior al passi d'ahir a les 20.30, als cinemes Aragó de València (per cert, són cooperativa, els cinemes Aragó), una espectadora va comentar que si aquesta pel·lícula haguera estat filmada a França, ara estaria en les primeres pàgines de totes les crítiques de cinema. La resposta d'Alberto no podia ser més explícita: "els francesos tenen una mania, els agrada el cinema". També recordà que les polítiques culturals del nostre govern estatal no han ajudat de cap manera a la producció cinematogràfica i molt menys a l'anomenat cinema d'autor.
Us la recomane. 
Si teniu intenció de veure-la, aprofiteu aquest cap de setmana. Ja sabeu que els cinemes decideixen allargar-la a la cartellera en funció de l'afluència del primer cap de setmana. I després, si us ha convençut,feu-ho saber a amics i coneguts. El cinema "menor" necessita que en parlem.
I dic jo.... tal vegada podem trobar-hi alguna relació amb alguns relats clàssics de literatura infantil...
 
En podeu llegir algunes crítiques i informacions:
( en la versió en paper d'ahir s'enva publicar una molt bona crítica)Levante


 

dimarts, 25 d’octubre del 2016

INFANTIL: "Quan xiula l'avi".


Post de Clara Berenguer al seu blog "Llibrerira I·llustrada"

Text: Clara Berenguer
Il·lustracions: César Barceló

De la web de l'editorial Onada
No us parlaré jo d'aquest  àlbum tan dolç, tan tendre, tan sentit. Llegiu-ne les paraules de la seua autora. Qui millor que ella per a dir-ne allò més important.

També val la pena llegir-ne la ressenya que Paula Pérez de Lanuza en fa al blog de l'editorial Onada destacant la importància de la complicitat necessària i tan ben resolta entre text i il·lustracions:
Ressenya a Onada


Aquí teniu també una entrevista al diari "El Punt Avui"


També us deixe el vídeo de la presentació que en va fer Onada Edicions a Benicarló, amb la presència dels autors. El llibre fou guanyador del II Premi Internacional d'Àlbum Infantil Il·lustrat Ciutat de Benicarló. (28 de novembre de 2015)


 


diumenge, 23 d’octubre del 2016

INFANTIL: "La Ola" de Suzy Lee

Llegim amb els bebés, amb pares novells?

Un vídeo molt interessant que ens dóna pistes molt útils i ben fonamentades per a ser capaços de fer una bona selecció de llibres imprescindibles per als més menuts. Des del punt de vista estètic però tambe del lingüístic.  Es tracta d'una conferència de Glòria Gorchs (bibliotecària experta en literatura infantil i cofundadora del projecte Nascuts per llegir) en el marc de la fira del llibre de València de 2009.

Resultat d'imatges de La Ola barbara fiore

De totes les seues reflexions i propostes, jo n'he extret un dels llibres per a vosaltres que m'ha cridat especialment l'atenció.
No té paraules.... no li calen, segur que el xiquet que el tinga entre les mans, en companyia del pare o la mare, li posarà les paraules i les emocions que li suggereixen les imatges sense cap mena de problema.

"La Ola" de Suzy Lee. Ressenya a


JUVENIL: "L'infern de Marta" de Pasqual Alapont

Una mare de l'escola me n'ha parlat. Me l'ha recomanat, per a mi i per als alumnes. Diu que és molt impactant, que la va colpir especialment, que potser cal incloure'l al pla lector dels instituts... Me'l llegiré!
Ha estat traduït a diverses llengües.
 
Informació de la pàgina d'edicions Bromera:

Premi Protagonista Jove 2003
Inclou La màscara de l'amor, de Vicente Garrido
Una jove maltactada lluita per salvar la seua vida
Quan va acceptar eixir amb aquell xicot, Marta no sabia que posava un peu en l’infern, i que d’ara endavant seria tan dolorós penetrar-hi com tractar d’escapar-ne. Aquesta novel·la de Pasqual Alapont, escrita a la manera d’un thriller, amb psicòpata inclòs, posa els cabells de punta. És la història de Marta, una jove que es va enamorar de la persona equivocada; però també és la història d’una amistat a prova de bombes que captiva per la seua tendresa.
El llibre es completa amb La màscara de l’amor, un text en què el psicòleg i criminalista Vicente Garrido analitza els comportaments de risc que qualsevol jove hauria de tenir en compte per evitar caure en l’infern del maltractament físic o psicològic. Un llibre molt útil que conjumina una novel·la emocionant plena de suspens i un pràctic llibre d’autoajuda.

(Si cliqueu a l'enllaç de l'esditorial en podreu llegir un fragment)





dimecres, 19 d’octubre del 2016

Papallones a la panxa: sentiments i emocions.

Una guia de llibres per a parlar, entendre, terballar... els sentiments i les emocions

Papallones a la panxa



INFANTIL INTERCULTURAL: La Mila va a l'escola (Teresa Duran)


Resultat d'imatges de "La mila va a l'escola"
Aquest és un conte molt interessant. Es tracta d'una nena de Bulgària que arriba a l'escola i no l'entenen… Segurament hi ha molts contes semblants però aquest l'he treballat a l'escola aquest any a la classe de quart abans que arribés un alumne nouvingut a la classe, ja que d'aquesta manera potenciem una bona acollida a partir de la reflexió que fem tot el grup-classe del conte. De tant en tant, quan l'alumne ja és a l'escola cal recordar als nostres alumnes el que deia el conte. D'aquesta manera, de mica en mica, els companys van ensenyant al alumne nouvingut vocabulari en català. És un conte molt senzill, moltíssim. (M.ªÀngels Solé)


He escollit aquest conte  perquè el trobo senzill, per treure un somriure i perquè em sento identificat amb Bulgària.  El tema dels contes és un recús on es pot treure molt de suc i es pot treballar casi tot el que ens sigui oportú. Un conte ben contat atreu l’atenció i obre a la reflexió. (Daniel Garcia)

JUVENIL: La por que no s'acaba mai

Resultat d'imatges de la por que no s'acaba mai
Autor: Dolors Garcia i Cornellà

Editorial / Col·lecció: alfaguara
Any de publicació: 2005


Al bloc de Frederic Mayol: Un salt al món:

De tant en tant m’agrada parlar dels llibres que m’ha impactat i ara, he de tornar a parlar d’un llibre de la Dolors Garcia i Cornellà, el seu darrer llibre i merescut premi 10 de Literatura Infantil i Juvenil.
La por que no s’acaba mai ens parla d’un nen, a punt d’entrar en l’adolescència que veu transformada la seva vida en un infern al ser assetjat a l’institut per un grup de descerebrats.
És un tema del qual s’en parla molt avui en dia sota el nom de bullying, però que ha exisitit tota la vida. En el llibre queda tan bén reflectit el tema i està tan bén explicat que és impossible deixar-lo fins que l’has acabat. La Dolors s’ha ficat dins la pell d’aquest nano i ens hi fa ficar-nos a nosaltres també de tal manera que no parem de patir fins el final. És tan real que sembla que ho visquis directament! (O ho tornis a viure) I ho dic des de la pròpia experiència d’haver patit un assetjament semblant quan era petit… potser algun dia em decidiré a treure aquests dimonis que tinc enterrats molt a dins meu i els explicaré en forma de llibre (amb el permís de la Dolors, és clar).